НА ВНИМАНИЕТА НА ОПЛ

Пписмо на МЗ №16-00-29/26.09.2018г. за провеждане на задължителните имунизации и за доставка на ваксини.

 УВАЖАЕМИ КОЛЕГА,

С писмо на МЗ, изх. № 16-00-29/27.11.2017г. бе разпоредено първичната имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б на деца, родени след 31.12.2017г. да се извършва с ваксини Pentaxim и Engerix B

Считано от 01.10.2018г. първичната имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б на деца, родени след  01.10.2018г. следва да се извършва с комбинирана шесткомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б и хепатит Б – Infanrix- Hexa. 

Децата, родени до 30.09.2018г. трябва да бъдат имунизирани  с три приема от ваксина Pentaxim. За целта е необходимо да получите от РЗИ-Плевен необходимите количества Pentaxim за трите приема, за децата родени от 01.01. до 30.09. 2018г. 

Напомням, че при прилагане на комбинирана ваксина, съдържаща хепатит Б, схемата на имунизация, съгласно Имунизационния календар на страната не включва прием на моновалентна хепатит Б ваксина от първия месец. 

МЗ е сключило договори за доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации за двугодишен период, като биопродуктите за задължителните имунизации и реимунизации ще бъдат както следва:

– ваксина срещу туберкулоза с търговско наименование BCG;

– ППД туберкулин;

– ваксина срещу тетанус и дифтерия с търговското наименование Tetadif;

– ваксина срещу хепатит Б, педиатрична с търговското наименование Engerix B;

– ваксина срещу морбили, паротит и рубеола с търговско наименование M-M-RVAXPRO;

– ваксина срещу пневмококови с търговско наименование Synflorix;

– ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б с търговско наименование Infanrix – IPV-HIB;

– ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит с търговско наименование Tetraxim;

– ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит Б и хемофилус инфлуенце тип Б с търговското наименование Infanrix- Hexa.

Обръщам внимание, че договорените количества ваксина са изчислени за прилагане на следната схема:

1. Ваксина Infanrix- Hexa да се използва за първична имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хепатит Б и хемофилус инфлуенце тип Б на деца от 2 – месечна възраст.

2. Ваксина Engerix B да се използва само за провеждане на имунизация на новородени деца през първите 24ч. от раждането им в родилен дом и по изключение за първична имунизация срещу хепатит Б.

3. Ваксина Infanrix – IPV-HIB да се използва за реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б на деца от 16-месечна възраст. Информирам Ви, че в Кратката характеристика на продукта не е упоменато, че е съвместима с използваната до момента в страната петкомпонентна комбинирана ваксина Pentdxim при провеждане на първичната имунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б.

comments: Closed

Comments are closed.