Адаптирани към Омикрон двувалентни ваксини срещу  COVID-19

Posted on 12th септември 2022 in Новини

Във връзка с общо изявление на Европейската агенция по лекарствата и Европейския център по превенция и контрол на заболяванията от 06.09.2022 г. за възможността за прилагане на бустерна доза от адаптирана бивалентна ваксина срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1)

Адаптирана бивалентна ваксина срещу COVID-19 се прилага само като бустерна доза при лица, които са получили първична имунизация, без значение кои ваксини срещу COVID-19 са били използвани при първичната имунизация. Препоръката е насочена към всички лица, но най-вече към рисковите групи като имунокомпрометирани, трансплантирани, хемодиализирани лица, лица с онкохематологични заболявания, потребители и персонал на социални заведения за дългосрочни грижи и за възрастни хора, медицински персонал, ангажиран с лечението на пациенти с COVID-19.

Ваксините могат да се използват при хора на възраст 12 и повече години, най-малко 3 месеца след завършен първичен курс на ваксинация или след поставена бустер доза с ваксина срещу COVID-19.

За първична ваксинация се прилагат само  ваксини Comirnaty и Spikevax  срещу класическия вариант на SARS-CоV-2 или векторна ваксина на Янсен (JCOVDEN).

За бустер се прилага само адаптирана бивалентна ваксина срещу COVID-19 (Comirnaty Original/Omicron BA.1 или Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1). Бустерна доза от ваксината Модерна ще се прилага в имунизационния кабинет на РЗИ- Плевен, УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ и МБАЛ „Свети Панталеймон“ след предварително записване.

comments: Closed

Comments are closed.