Западнонилска треска /ЗНТ/

Posted on 9th септември 2019 in Новини

Към 25.08.2019г. в страната са съобщени 5 лабораторно потвърдени случая на Западнонилска треска /ЗНТ/, като 1 от случаите е вносен, а 4 са с анамнестични данни за ухапване от комари в страната, по местоживеене.

С цел ранно откриване и съобщаване на заболели, както и своевременно диагностициране на случаите е необходима насоченост на медицинските специалисти към лица, пристигнали от заразени държави и за лица, развили фебрилитет или инфекции на ЦНС (вирусен менингит/енцефалит) след ухапване от комари, без ясна етиологична причина.

При съмнение за инфекция с вируса на ЗНТ случаите следва да се диагностицират в Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции, НЦЗПБ.

Срещу вируса на Западнонилската треска няма ваксина.

Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност.

Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.

Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите – да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпни за комарите; вода, която не е покрита да се подменя (басейни, шадравани); да не се разхвърлят безразборно съдове, в които може да се задържа дъждовна вода, в която се развиват ларви на комари; малки водоеми (локви, разливи край чешми), ако нямат стопанско значение – да се премахват чрез отточване или засипване.

comments: Closed

Comments are closed.