ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Posted on 10th май 2018 in Новини

На 14.05.2018 г., понеделник, в Регионална здравна инспекция – Плевен ще бъде изнесена лекция на тема „Имунизации“ от д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Лекцията ще се състои от 14.00 ч. в Зала III етаж на инспекцията.

 

Д-р Кунчев: Правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор.

Среща на д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, с лекари, медицински специалисти, преподаватели и студенти от МУ, родители и медии се проведе на 14.05. от 14 часа в РЗИ – Плевен относно значимостта на имунизациите.

Целта е имунизационния календар да се изпълнява на 95% и повече. По думите на главния държавен здравен инспектор, процентът на изпълнение на имунизационния календар в България не е лош, но може да бъде и по-добър.

Д-р Кунчев очерта две групи родители, с които има проблеми при изпълнение на имунизационния календар. По думите му едната група родители, традиционно е от ромската общност. Голяма част от родителите не са здравно осигурени и съответно не са избрали личен лекар на детето си. Много от тях работят през летния сезон в чужбина и децата им не могат да бъдат открити. Втората група е на „много активните, но малобройни антиваксинални групи  от родители“ в социалните мрежи, които се позовават на неточна или направо лъжлива информация. Тези движения нямат кой знае каква почва в България, но създават впечатление за многобройност.

Д-р Кунчев коментира, че не би следвало детето да бъде лишавано от имунизация и даде за пример Словения, където Върховният съд се е произнесъл, че правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор.

Ситуацията в България продължава да е доста напрегната, най-вече по отношение на морбили. Ако в България се възприеме доброволната система на имунизации като в Швеция, това ще доведе до катастрофа в рамките на две-три години, защото ще се натрупа контингент от неимунизирани деца. След това ще има последствия като при съседите-епидемия от морбили в Румъния, Сърбия и Гърция. Идеята е това да не се допусне при нас.

 

comments: Closed

Comments are closed.