Провеждане на скринингова кампания за изследване за вирусни хепатити по случай Световния ден за борба с хепатита в периода 24-28.07.2023г.

Posted on 21st юли 2023 in Новини

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът се обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността.

Мотото на Световния ден през 2023 г. „Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки“ поставя акцент върху превенцията, скрининга и ранното диагностициране на хепатита.

В изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на вирусни хепатити, Министерството на здравеопазването организира съвместна скринингова кампания за хепатити Б и С в периода 24 – 28.07.2023 г. с партньори РЗИ, Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) – Национална референтна лаборатория (НРЛ) „Хепатитни вируси“, Сдружение „ХепАктив“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

С цел повишаване на информираността на населението за вирусните хепатити Б и хепатит С, приложено предоставяме плакат и QR код, за публичния вайбър канал с името „Веднъж в живота“

За област Плевен са предвидени следните мероприятия:

  1. Провеждане на скринингови изследвания с бързи тестове за вирусни хепатити В и С в РЗИ Плевен, ул. Княз Алeксандър Батенберг I №7 в периода 24-28.07.2023г., 3 етаж, кабинет №307, всеки работен ден 9-12ч. и 13-16ч.
  2. На 26.07.2023г. мобилен екип на РЗИ – Плевен ще извърши скринингови изследвания с бързи тестове за вирусни хепатити В и С на територията на МБАЛ-Червен бряг от 10.30-13.00ч.

Плакат на вайбър канала „Веднъж ви живота“с QR код

Стикер с QR код на вайбър канала „Веднъж ви живота“

comments: Closed

Comments are closed.