ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА 23-29 АПРИЛ 2023г.

Posted on 24th април 2023 in Новини

Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, в рамките на тази инициатива Световна здравна организация и местни партньори в областта на общественото здравеопазване с общи усилия повишават информираността относно имунизациите, предпазването от ваксинопредотвратими болести и защита на живота.

През 2023 г. Европейската имунизационна седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19.

АКЦЕНТИ

  • Ваксините защитават Вас и тези, които обичате. Всеки човек заслужава да бъде защитен. Всяка поставена доза ваксина има значение и спасява живот.
  • Навременното поставяне на ваксини защитава. Разбирането на важността от прилагането на ваксини може да спаси живот.
  • Имунизационните календари са изготвени в зависимост от реакцията на имунната система в различните възрасти и ваксините се прилагат когато сме в най-голям риск от ваксинопредотвратимо заболяване.
  • Говорете за ваксините и кога ще ги приложите с Вашия лекар. Спазвайте графика за поставяне на ваксини и поставете всяка пропусната доза ваксина (ако има такава).
  • Много деца са с нередовни имунизации за възрастта си, което ги оставя незащитени от ваксинопредотвратимите заболявания. Поставянето на пропуснати дози ваксини повишава имунната защита срещу тежки ваксинопредотвратими заболявания.
  • Ваксините работят, за да защитят вас и хората около вас от сериозни заболявания.
  • Когато всички хора са напълно имунизирани според националните си календари, благодарение на изградения колективен имунитет те защитават и тези, които не могат да бъдат ваксинирани..
  • Имунизираните хора предотвратяват появата на причинителя при тези, които не могат да бъдат ваксинирани поради отслабена или увредена имунна система.

Инфографика 1

Инфографика 2

Инфографика 3

Инфографика 4

comments: Closed

Comments are closed.