„Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г.“

Posted on 18th септември 2023 in Новини

Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза. Благодарение на съвместните усилия на Министерството на здравеопазването, лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата, РЗИ и неправителствените организации, работещи с уязвимите групи за изпълнението на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, в страната ни се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза.

Кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза се доказа като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на трансмисията на инфекцията.

В изпълнение целите на „Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода 2021-2025 г.“, ще се проведе „Седмица на отворените врати“,   в периода 2529 септември 2023 г. на адрес гр. Плевен, ул. Кирил и Методий №20, Отделение за диспансерно наблюдение на болни с пневмофтизиатрични заболявания от 9-12ч.

По време на седмицата на отворените врати ще се извърши: 1) скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета; 2) консултации; 3) на съмнителните за туберкулоза лица – прегледи и допълнителни изследвания.

comments: Closed

Comments are closed.