Пресконференция на РЗИ-Плевен по повод Европейската имунизационна седмица

Posted on 27th април 2023 in Новини

Ежегодно, през последната седмица на месец април държавите от Европейския регион на Световна здравна организация (СЗО) отбелязват Европейската имунизационна седмица. В рамките на инициативата се организират различни мероприятия за повишаване информираността на обществото относно значението на имунизациите.                                           

През 2023г. Европейската имунизационна седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19, като логото на седмицата е: „Всяка доза има значение”.

В рамките на инициативата на 27.04.2023г. в РЗИ – Плевен се проведе регионална пресконференция съвместно с регионалната колегия на Българския лекарски съюз. На събитието бяха поканени също представители на общопрактикуващите лекари и здравните медиатори. Като основни акценти бяха разгледани важността от навременното поставяне на необходимите дози ваксини, заложени в имунизационния календар на РБългария, създаването на колективен имунитет, като средство за защитата на хората с медицински противопоказания за ваксиниране, намаляване риска от развитие на антибиотична резистентност чрез ваксинация срещу патогени причиняващи пневмонии и ключовата роля на семейната среда и медицинските специалисти в цялостния имунизационен процес.

comments: Closed

Comments are closed.