Състезание по здравословно приготвяне на храна от ученици

Posted on 6th октомври 2022 in Новини

В ПГ по земеделие „Стефан Цанов“ – гр. Кнежа на 5 октомври 2022 година се проведе състезание по здравословно приготвяне на храна с цел придобиване на навици за здравословен начин на хранене сред учениците. Надпреварата е съвместна инициатива на гимназията и РЗИ – Плевен, финансирана по Национална програма за профилактика на хроничните незаразни болести (2021-2025 г.)

В състезанието участваха общо 15 ученика, разпределени в 5 отбора по 3 участника в 5 възрастови групи от 8, 9, 10, 11 и 12 клас. Те приготвиха различни ястия за 90 минути:                       

  • Крем-супа с карфиол и нахут;
  • Пълнени чушки с кайма и ориз;
  • Винен кебап с ориз;
  • Тиквеник с готови кори;
  • Пухкав сладкиш с круши.

Петчленно жури с председател д-р Цветан Димитров, гл. инспектор в РЗИ – Плевен оцени приготвените от учениците храни по два показателя и даде точки за презентация и сензорна оценка. Победител в състезанието стана отборът на „Оранжевите“ от ХI клас в състав – Ванеса Недялкова Валериева, Ирина Веселинова Ставрева и Петьо Банков Петров.

Наградите за победителите осигуриха Лайънс клуб Плевен-Мизия и Лайънс клуб Сребрен-Кнежа и бяха връчени от техните президенти – г-жа Галина Станимирова (почетен президент) и г-жа Капка Митева (зам. кмет на община Кнежа). Всички участници в състезанието получиха билети за кино. Състезанието беше чудесно организирано в прекрасната база на училището, много интересно, полезно и най-вече вкусно. Учениците останаха удовлетворени не само от наградите, но и от резултата на своя труд. 

Снимки от състезанието

comments: Closed

Comments are closed.